Oude patronen doorbreken vergt stilstaan bij wat je doet

Oude patronen doorbreken, sloten openen die voor altijd gesloten leken te zijn, gewoonten aanpassen die verweven leken met jouw identiteit… In mijn coachpraktijk hebben vele de wens om oude patronen te doorbreken. Deze wens is een driver en kan ons aanzetten tot actie. Want dat wat we voor onszelf wensen ís daadwerkelijk te bereiken! Het is geen sprookje waar we niet in mogen geloven. Wij zijn in staat te realiseren wat we voor ogen hebben. De uitdaging van deze realisatie zit ‘m vaak in twee dingen:

1) Stilstaan

2) Tijd

Ontwikkelde patronen, opgebouwde gewoonten, hebben de overeenkomst dat ze ongemerkt hun werk doen. Ze vormen je wereldbeeld, leggen een filter over je waarneming. Hierdoor word je steeds weer bevestigd in wat je wilt zien en wordt automatisch gegenereerd gedrag getriggerd. Wil je deze patronen écht doorbreken, zorg dan dat je gaat vertragen. Sta eens stil bij wat je denkt, hoe je naar de wereld kijkt, welke overtuigingen, waarden, kwaliteiten en valkuilen een rol spelen bij jouw waarneming. Sta ook eens stil bij de manier waarop dit alles jouw gedrag beïnvloed.

Door te vertragen krijg je meer beeld en inzichten op de door jouw opgebouwde patronen. Stilstaan zorgt er tevens voor dat je meer ruimte krijgt voor jezelf. Hierdoor geef je jezelf de mogelijkheid om met open vizier te kijken naar jezelf en de wereld om je heen. Je gaat meer mogelijkheden zien en ontdekt kansen. Als dit gebeurd komt uitdaging twee om de hoek kijken, namelijk TIJD. Om oude patronen te kunnen doorbreken is de factor tijd belangrijk. Je zult jezelf TIJD moeten gunnen. Tijd om te oefenen met de nieuwe mogelijkheden die je hebt gezien, tijd om uit te proberen, tijd om te vallen en tijd om weer op te staan. Tijd om te ervaren, tijd om bij te stellen, tijd om de modus te vinden die past bij jou en bij wat je wilt bereiken in het leven.

Gun jezelf deze tijd. Voeg hier een beetje liefde aan toe en oude patronen zullen doorbroken worden.